måndag 6 februari 2012

Barnhemsbesök i Riga

Det kändes som en värmebölja ute när det bara var -15 på morgonen. Vi skulle ta oss till barnhemmet själva så det blev enlång stund tillsammans med Google Maps, som är fantastiskt bra, vi lyckades hitta nästan rätt på en gång. Barnhemmet Plavnieki låg i en sliten den al Rigas utkant och byggnaderna runt omkring såg inte mycket ut för världen, men känslan när vi steg in där kändes ändå positiv.

På detta barnhem bor det ca 100 små barn och några riktigt handikappade som är äldre, Det finns 3 andra barnhem som hör ihop, där finns det större barn från 6-18 år, och ett hem med handikappade barn, men vi besökte bara detta för små barn denna gång.

Förorts hus i Riga

Barnhemmet

Inne på barnhemmet skulle det behövas en upprustning i korridorer m.m. är det ganska slitet och mörkt, men barnens lokaler är ljusa och stora

På Glasdörrarna har de målat roliga figurer som ger ett bra ljusinsläpp
och ger lokalerna mer liv.


Vi fick se 2 olika avdelningar, bla en avdelning med handikappade barn, som låg ner, den ena med ett mer tragiskt öde än den andra, men det var ganska likt ett svenskt boende för handikappade. En liten pojke hade lungor som inte fungerade och låg där och rosslade, och dessutom då en hjärnskada på det, hemskt att se.

Men det fanns en riktig liten solstråle som hade höftproblem och ett litet ben som inte mådde bra, han skulle snart få opereras, det skall bli roligt att följa honom, och se nästa gång vi är i Riga, han var 9 månader och hade en ställning på fötterna.


Det var mycket kartonger som behövdes packas upp, ett helt rum faktiskt

Mette skriver listor
Pernilla packar upp fina skor
Barnhemspersonalen blev glad över tandborstarna från Tepe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar